На всеки 14 септември хистианите празнуват един то най-светлите дни за

...
На всеки 14 септември хистианите празнуват един то най-светлите дни за
Коментари Харесай

Довечера не заспивайте рано-Важен празник е утре, Господ слиза на земята и изпълнява желания

На всеки 14 септември хистианите празнуват един то най-светлите дни за православното христианство- Кръстовден.

Смята се, че в директно преди Кръстовден Господ слиза на земята и извършва всяко предпочитание от чисто сърце и положителни намерения.

Това вярване важи с най‐голяма мощ в местността Кръстова гора, където легендите описват, че е заровен Христовият кръст. Мнозина към този момент са тръгнали на път, с цел да пренощуват под звездите в вяра чудото да направи живота им по-добър.

Местността е обгърната в митове. Някога тук е имало манастир, в който се е пазила парченце от свещения кръст.Манастирът е бил атакуван от турците и опустошен, монасите – избити, само че частицата от кръста останала скрита. Местните хора постоянно са знаели, че в местността има нещо свещено.

Потокът богомолци не секва, само че през днешния ден и на следващия ден е изключително мощен. Всички търсят камъчета с кръстче, тъй като имат вяра, че то ще ги пази и оказва помощ. Други връзват цветни панделки и конци на дървото на желанията и също имат вяра, че то ще им помогне да се осъществен.

Народът назовава празника Кръстовден освен поради “честния кръст ”, а тъй като

денят “се кръстосва с вечерта “ – настава равноденствие;

дамите кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста заради захлаждането.

Според фолклорните показа от Кръстовден слънцето „ потегля обратно “ – към този момент е есен. В някои региони на страната празникът е наименуван гроздоберник, тъй като стартира гроздоберът.

На Кръстовден най‐възрастната жена в дома е належащо да опече специфичен ритуален самун, наименуван Кръстова пита, декориран с огромен кръст по средата. Питката се разчупва, едвам когато цялотосемейство е на масата и се споделя Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР